Copyright 2022 - ERATERM TOTAL Ltd
  • КЛИМАТИЦИ BOSCH

  • 2

    BOSCH

  • ЕФЕКТИВНО ОТОПЛЕНИЕ НА ГАЗ

  • ВИДОВЕ ЕНЕРГИЙНИ ИЗТОЧНИЦИ

  • СПЕЧЕЛИ ОТ СЛЪНЦЕТО

ОНЛАЙН МАГАЗИН

КОНТАКТИ

ГАЛЕРИЯ

ЦЕНОВИ ЛИСТИ

ЩО Е ТО ЕКО ОТОПЛЕНИЕ?

 


      

                 

 

Повечето български семейBiomasa-300x211ства, обитават апартамент, къща или вила, в които има изградено отопление – котелна инсталация, ползваща различни енергийни компоненти – нафта, мазут, газ, ел.енергия, камина с водна риза и с въздуховоди и др. Всички тези отоплителни уреди ползват т.нар. конвенционални горива, които генерират вредни газове в пъти повече, отколкото са отнели от атмосферата, в процеса на тяхното създаване, т.е. засилват парниковия ефект.

Единственият начин за получаване на „нулев парников ефект” и „нулеви емисии” е ползването на отпадна биомаса за горивна компонента, т.е. при изгарянето да се генерира точно толкова въглероден диоксид, колкото растението е погълнало от атмосферата в етапите на своя растеж. Какво съдържание се влага в термина отпадна биомаса? В никакъв случай не следва да се приема или дори да се мисли, че суровината следва да се осигурява чрез изсичане на горите! Това е направилен и некоректен подход, разпространяван и толериран най – вече от търговците на фосилни горива! Отпадна биомаса е всеки продукт от растителен произход, основната част на който е използвана за други цели! Такива продукти са : дървесен чипс /натрошени изрезки от дърводобива или дървопреработването/, екопелети и екобрикети /пресована стърготина, слама/, костилки /череши, сливи/ и др.

От няколко години на българския пазар се предлагат автоматизирани уреди за изгаряне на отпадна биомаса – пелетни котли и камини, някои дори и на лизинг. Тези уреди нямат нищо общо с обикновените котли и камини за директно изгаряне на биомасата. Най – предпочитаните от тях са тези, осигуряващи напълно автоматизиран горивен процес, чрез система на подналягане, т.е. от горивната камера да се отвеждат повече газове, отколкото постъпват. За целта се ползват високонадеждни вентилатори за горещ въздух. Запалването на биомасата се извършва също автоматично, както и почистването на самата горивна камера. Веднаж седмично, събирателният контейнер /чекмедже/ следва да се отвежда от уреда, като пепелта би могла да се използва за наторяване на саксийни цветя или малка градинка. Просто нищо не се изхвърля!

                                       AP328