Copyright 2022 - ERATERM TOTAL Ltd
 • КЛИМАТИЦИ BOSCH

 • 2

  BOSCH

 • ЕФЕКТИВНО ОТОПЛЕНИЕ НА ГАЗ

 • ВИДОВЕ ЕНЕРГИЙНИ ИЗТОЧНИЦИ

 • СПЕЧЕЛИ ОТ СЛЪНЦЕТО

ОНЛАЙН МАГАЗИН

КОНТАКТИ

ГАЛЕРИЯ

ЦЕНОВИ ЛИСТИ

 • Uncategorised

  Брой статии: 1
 • ЕРАТЕРМ ТОТАЛ ООД

  Брой статии: 5

  Logo

   

  Фирмата е създадена през 2004 година с основна дейност търговия и пъленинженеринг в областта на отоплителната, вентилационна и климатичнатехника.

  Фирмата гарантира на своите клиенти компетентни и икономически изгодни решения.

  Всичко това е възможно благодарение на качествата на предлаганите

  продукти и услуги и на персонал от профeсионалисти.

   
   

  Дружеството е основен дистрибутор и оторизиран сервиз на

       bosch_logo1BOSCHТЕРМОТЕХНИКА

   
   

  Екипът наЕРАТЕРМ ТОТАЛ ООДсе цели да постигне най-доброто обслужане на клиентите си, отлични цени и бързи доставки.

  Така също ние отделяме много време, за да Ви предложим най-добрите оферти. Така Вие, нашите клиенти, може да се възползвате от най-доброто на пазара.

  Всичко това постигаме като се водим от следните основни принципи:

  1. Желаем всеки наш клиент да е доволен.Поради това, високото качество на предлаганите от нас продукти и обслужване е      най-висока цел за нашата фирма.

  2. При нас мерилото за качество поставяте Вие "КЛИЕНТЪТ".Становището на клиентите за продуктите и услугите предлагани от нас са от решаващо значение.

  3. Целта ни е качество "без грешки" или "100% изпълнено"

  4. Заявки, оферти, рекламации, жалби и т.н. трябва да се обработват коректно и бързо.Договорените срокове да се спазват безусловно.

  5. Качеството на предлаганите от нас продукти зависи от качеството на вградените компоненти.Поради това ние изискваме най-високо качество от нашите доставчици.

  6. Въпреки старанието от наша страна се случват и грешки.Поради това, след установяване на такава ние предприемаме незабавни действия по отстраняването им.Тези действия ние изпълняваме с максимална грижа и отговорност.

  7. Необходимо е да се обърне внимание към допълнителните изисквания на клиента.

  От тук идва и нашият слоган"СЪЗДАВАМЕ КОМФОРТ"

 • ЕКО ОТОПЛЕНИЕ

  Брой статии: 8

  ЩО Е ТО ЕКО ОТОПЛЕНИЕ?

   


        

                   

   

  Повечето български семейBiomasa-300x211ства, обитават апартамент, къща или вила, в които има изградено отопление – котелна инсталация, ползваща различни енергийни компоненти – нафта, мазут, газ, ел.енергия, камина с водна риза и с въздуховоди и др. Всички тези отоплителни уреди ползват т.нар. конвенционални горива, които генерират вредни газове в пъти повече, отколкото са отнели от атмосферата, в процеса на тяхното създаване, т.е. засилват парниковия ефект.

  Единственият начин за получаване на „нулев парников ефект” и „нулеви емисии” е ползването на отпадна биомаса за горивна компонента, т.е. при изгарянето да се генерира точно толкова въглероден диоксид, колкото растението е погълнало от атмосферата в етапите на своя растеж. Какво съдържание се влага в термина отпадна биомаса? В никакъв случай не следва да се приема или дори да се мисли, че суровината следва да се осигурява чрез изсичане на горите! Това е направилен и некоректен подход, разпространяван и толериран най – вече от търговците на фосилни горива! Отпадна биомаса е всеки продукт от растителен произход, основната част на който е използвана за други цели! Такива продукти са : дървесен чипс /натрошени изрезки от дърводобива или дървопреработването/, екопелети и екобрикети /пресована стърготина, слама/, костилки /череши, сливи/ и др.

  От няколко години на българския пазар се предлагат автоматизирани уреди за изгаряне на отпадна биомаса – пелетни котли и камини, някои дори и на лизинг. Тези уреди нямат нищо общо с обикновените котли и камини за директно изгаряне на биомасата. Най – предпочитаните от тях са тези, осигуряващи напълно автоматизиран горивен процес, чрез система на подналягане, т.е. от горивната камера да се отвеждат повече газове, отколкото постъпват. За целта се ползват високонадеждни вентилатори за горещ въздух. Запалването на биомасата се извършва също автоматично, както и почистването на самата горивна камера. Веднаж седмично, събирателният контейнер /чекмедже/ следва да се отвежда от уреда, като пепелта би могла да се използва за наторяване на саксийни цветя или малка градинка. Просто нищо не се изхвърля!

                                         AP328

 • СОЛАРНИ СИСТЕМИ

  Брой статии: 6

  untitled 

   
  Годишната продължителност на слънчевото греене за територията на България е от до 2000 до 2300 часа, а количеството падаща енергия при слънчев ден достига до 1000 вата на квадратен метър за час.
  Усвояването на възобновяемите енергоизточници отдавна се е превърнало в основен въпрос за политиката и икономиката на развитите страни в света.

  Ето защо соларната система е добър избор за почти всяко домакинство - така използвате безплатната енергия от слънцето и пестите до 70% от разходите за топла вода.
  Соларната система е добър избор за почти всяко домакинство. Това важи не само за нови, но и за стари сгради. Достатъчно е да разполагате с покрив или с равна повърхност и соларната инсталация Bosch се приспособява към Вашия дом. Благодарение на различните монтажни решения, соларните колектори Bosch могат да се монтират върху покрива или вградени в него – така нареченият интегриран монтаж, както и върху плоски покриви. Широката гама от термоуправления, бойлери с различен обем, помпени групи и другите необходими принадлежности, дава възможност за лесен монтаж и естетически издържано изпълнение на соларната инсталация.

  В цялата страна интензитетът на слънцегреенето е достатъчен, за да покрие 70 % от общата енергийна потребност за подгряване на битова вода, а през лятото дори 100 %.

   
   
   
        fgs13_opty_bg                                                                    
   
  При соларна инсталация с подпомагане на отоплението икономията на енергия за битова вода и отопление е между 15 и 35 %, според топлоизолацията на сградата и необходимото количество топлина. Защото колекторът преобразува в топлина не само директното слънчево греене, но използва и дифузната светлина.

  Какво представлява е как  работи соларната система може да видите тук:

  Алгоритъм за соларна оптимизация-изтегли
   
  solar 1
   
   
                                 Solar 2
                                                                        
                                                                          Solar 3
 • ОТОПЛЕНИЕ

  Брой статии: 37

  ВИДОВЕ ОТОПЛЕНИЕ

   

   

   

  В умерения климатичен пояс за отопление отиват средно една трета от енергийните разходи за домакинството. В България, макар че попада в пояса, този процент е дори по-голям. Затова е важно внимателно да си помислим преди да вземем решение как да отопляваме дома си. Неправилният избор може да се окаже скъпа грешка. За да определим според нуждите си най-добрия начин за отопление, трябва да се запознаем най-общо с проблема. Ефективната и икономична отоплителна система е нещо повече от добър отоплителен уред. Тя е отоплителен пакет, който винаги включва: - изолация на таваните, стените и подовете - изолиране на теченията - топлинно ефективни дограми и покрития на прозорците - обособяване на помещенията за живеене и спане (т.н. групи ден и нощ) - подходящи и ефикасни отоплителни уреди - ВАС, които умно и ефикасно използвате вашия отоплителен пакет. Енергийно ефективният отоплителен пакет може да осигури до 40% по-малък разход на енергия!
   
   
  ЛЪЧИСТА И КОНВЕКТИВНА ТОПЛИНА

  Лъчистата топлина се отделя от горещи повърхности, например нагорещен панел на газова печка, нагрята бетонна плоча, оребрен радиатор или открит огън. Тя директно нагрява предметите, а не въздуха в стаята. Лъчистите отоплителни уреди са подходящи, ако стаите са големи, с високи тавани или са изложени на постоянно течение.Конвективната топлина се предава от един предмет на друг чрез движението на въздуха или водата. Конвективните отоплителни уреди изпълват стаята с топъл въздух. Нагревателите с вентилатор, както и климатичните инсталации са примери за този начин на отопление. Конвективните отоплителни уреди са най-подходящи, ако стаите ви са добре изолирани срещу течения и имат средно високи тавани – т.е. неголям обем. Някои отоплителни уреди обединяват ефекта на лъчистото и конвективното отопление. Водните радиаторни панели, нагревателните уреди с дърва, акумулиращите уреди с вентилатор и много газови печки работят на този смесен принцип.
   
  КАКЪВ УРЕД Е НЕОБХОДИМ?

  Правилно подбраният по размер и мощност отоплителен уред е най-важен за комфорта и икономията. Твърде големият ще струва повече, няма да се използва ефективно и може да създаде дискомфорт. По-малкият няма да може да отоплява достатъчно помещенията. Отоплителните уреди трябва така да се подбират, че да поддържат приятна температура в стаята при средно студен зимен ден. Необходимото количество топлина се определя според размерите на стаята, доколко е изолирана, от размера на прозорците и защитата им (щори, капаци и пр.), от обичайните температури вътре и вън, както и от други, по-маловажни фактори.
   
   
  СИСТЕМИ ЗА ЦЕНТРАЛНО ОТОПЛЕНИЕ

  Системи за централно отопление са тези, които могат да топлят по-голямата част от дома ви по едно и също време. За да се подпомогне контролът на отоплението и да се намалят текущите разходи, всички големи централно отоплителни системи трябва да бъдат решени така, че да могат да бъдат отоплявани отделни зони от жилището. Системите за централно отопление (освен т.нар. ТЕЦ, това може да е локално отопление на блока, на етажа, на къщата или на апартамента) могат да бъдат подпомогнати с инсталирането на високо ефективен нагревател в основната жилищна площ, който да се използва, когато не е необходимо да се топли цялата къща. Ако ъпгрейдвате от локално на централно отопление, помислете си дали да не задържите съществуващия локален отоплителен уред за тази цел.
   
  ЦЕНТРАЛНО ОТОПЛЕНИЕ ЧРЕЗ КЛИМАТИЗАЦИЯ

  Конвективните отоплителни системи вдухват топъл въздух в помещенията от определени отвори на пода или тавана. Въздухът се движи по изолирани въздуховоди. Обикновено работят на газ (не и у нас), но има и електри- чески климатчни инсталации с променящ се въздушен цикъл. Могат бързо да затоплят помещенията според настройките на термостата. Обикновено до една трета от общия брой изводи могат да бъдат затваряни по едно и също време в зависимост от размера на системата. С времето може да започнат да издухват прах, а съществува и тенденция да изсушават въздуха. Обикновено отопляват от 90 до над 300 кв.м подова площ. Типични са за хотелите, за административните и за почти всички промишлени сгради. За да бъде централната отоплителна система НАЙ-ЕФЕКТИВНА, тя трябва да бъде от висок клас, с добра изолация, с опция за зониране, с електронно запалване и да има термостат с програмиращ таймер.
   
   
  ВОДНО ОТОПЛЕНИЕ

  Водата се нагрява в бойлер (котле), от където по тръби достига до радиаторни панели, които нагряват стаята чрез конвекция или излъчване. Обикновено работи на газ, пропан-бутан или дърва, но може да се използва и ниско тарифен ток (нощна тарифа). Всеки радиаторен панел обикновено има свой контролен клапан, който позволява индивидуален контрол в стаята (нещо, което вече знаем добре благодарение на топлинното счетоводство). Инсталацията работи тихо, не разнася прах и не изсушава въздуха. За да бъде водната отоплителна система НАЙ-ЕФЕКТИВНА, трябва да има бойлер с ниско водно съдържание, бързо реагиращи панели, добре изолирани тръби и независими контролни вентили/термостати във всяка стая.
   
   
  ОТОПЛЕНИЕ, ВГРАДЕНО В ПОДА (ПОНЯКОГА И В СТЕНАТА)

  В бетонната подова плоча се вграждат електропроводими жици (електрическо отопление) или тръби, по които тече гореща вода (водно отопление). Разновидност е подовото отопление с предварително приготвени модули с проводници на топлина, които само се свързват и замонолитват. Подовото отопление обикновено се прилага в нови жилища или разширения, като се полага преди да се излее подовата или стенната конструкция или при готова конструкция - преди да се направи подовата замазка, която в случая става доста по-дебела. Отдава лъчиста топлина, затопля трайно благодарение на инертното излъчване на конструкциите и е подходящо за помещения с толяма височина, а също и за помещения, където подът се мокри и е приятно да е топъл и да съхне бързо – бани например. Обикновено работи на нискотарифен ток, ако е електрическо, или на природен газ, когато подгрява водата за тръбната разводка. За загряване на водата в тръбите може да се използват също пропан-бутан или твърдо гориво. Бавното реагиране (6 - 8 часа) на промените в настройките на термостата прави този начин на отопление подходящ за сгради и помещения, които трябва да се отопляват непрекъснато през цялото денонощие. Най-голяма икономия се реализира, когато работи при средна температура (18 градуса по Целзий). Не се препоръчва за неизолирани отвън подови и стенни конструкции поради големите топлинни затуби, както и за вграждане в настилка (бетонна плоча върху насип, нулев цикъл), особено на места с високи подпочвени води. За да бъде НАЙ-ЕФЕКТИВНО, подовото отопление трябва да има отделно зониране за всяка стая с термоконтрол за всяка зона, подовата конструкция да е изолирана и по ръбовете върху пода да е положена твърда настилка, например плочки - теракота, гранитогрес или други.
   
   
  ГАЗОВИ ОТОПЛИТЕЛНИ УРЕДИ

  Произвеждат конвективна или лъчиста топлина или комбинация и от двете. Работят с природен газ или пропан-бутан. Могат да бъдат монтирани на вътрешни стени, където да се постави вертикална газова тръба, или на външни стени. За да са ЕФЕКТИВНИ, трябва да имат висок енергиен клас, топлинен изход на нивото на пода, електронно запалване, дистанционен термостат, програмиращо устройство.
   
   
  КЛИМАТИЦИ С ПРОМЕНЯЩ СЕ ВЪЗДУШЕН ЦИКЪЛ
   

  Електрически конвективни нагревателни уреди, които загряват въздух отвън и го вкарват в дома. Използват компресор и вентилатор. Осигуряват и охлаждане през лятото. Могат да се инсталират на стената или прозореца като сплит система с външен компресор и вътрешно тяло или като централна система с въздуховоди, обикновено зонирана. Има климатици с различна мощност, подходящи за спални, дневни помещения, както и за цялата къща. Топлоподаването при някои уреди намалява, когато външните температури паднат под 5°С. Това трябва да се има предвид, когато се взимат уреди за отоплява- не при предвидими ниски температури. Има различни типове и енергиен клас, както и различен клас според възможностите им. За да са ЕФЕКТИВНИ, трябва да са от подходящ клас и марка, да са оразмерени добре спрямо помещението, да имат дистанционен термостат, подвижни насочващи се вентилационни жалузи на отворите и програмиращ таймер.
   
  ЕЛЕКТРИЧЕСКИ ОТОПЛИТЕЛНИ УРЕДИ/ ПАНЕЛНИ КОНВЕКТОРИ

  Конвективни или лъчисти отоплителни уреди, които използват електричество по нормални тарифи. Използването им може да бъде много скъпо, така че трябва да се използват само за кратко, например за спални преди сън или за бани преди къпане. Не са подходящи за дневни зони за постоянно пребиваване. Някои уреди могат да отопляват помещения до 70 кв.м. За да са ЕФЕКТИВНИ, трябва да имат дистанционен термостат и програмиращ таймер.
   
   
  КОТЛИ НА ПЕЛЕТИ И ТВЪРДО ГОРИВО

  Конвективни или лъчисти печки на пелети, дърва, брикети, въглища и др. Най-ефикасни са херметическите бавно горящи печки, котли за водно отопление и горивни камери с въздуховоди или водни ризи. За използването им е необходим комин. Ефикасността и горенето зависят от качеството на дървата или друг вид твърдо гориво и начинът на действие. Топлинната им мощност обикновено е достатъчна за отопляването на около 150 кв.м, но са необходими подходящи мерки за равномерно разпределяне на топлината в стаята. За да са ЕФЕКТИВНИ, трябва да имат регулатори за всмукването на въздуха, прегради за регулирането на въздуха, вторични горивни камери, качествено гориво, както и дасе обслужват правилно. Локалното отопление е по-икономично от централното най-вече поради по-малките по площ зони, които може да се отопляват гъвкаво. Най-икономичните уреди по отношение на текущите разходи са:
  − високо ефективните отоплителни уреди на природен газ
  - високо ефективните отоплителни уреди на биомаса
  − високо ефективните климатици с променящ се въздушен цикъл
  − акумулиращите отоплителни уреди на нискотарифен ток с вентилатор.Най-икономичните системи за централно отопление са:
  - зонираните водни системи на биомаса
  − зонираните високоефективни камери на природен газ с въздуховоди
  − зонираните водни системи на природен газ
  − зонираното подово отопление на нискотарифен ток.Действителните текущи разходи на системата ще зависят от редица променливи величини. Те включват капацитета на отоплителния уред, работната температура, часовете експлоатация, енергийната ефективност, както и големината на жилището.
 • КЛИМАТИЗАЦИЯ

  Брой статии: 6

  Отопление и охлаждане с климатик

   

   


  Ефективност при отопление с климатици


  Истината е, че тази ефективност силно се влияе, както от външната, така и от вътрешната температура- като с намаляването на външните температури, съответно и тя намалява. Все пак количеството топлина, което се съдържа във външния въздух чувствително намалява. Този проблем се избягва, когато при проектирането, качествения климатик бъде изчислен по такъв начин че той да продължи да затопля стаята или офиса ви въпреки, че външните температури са намалели. Тук бихме искали да изясним едно широко разпространено мнение, че климатиците не работят при външна температура -20 градуса. Всъщност всеки климатик би могъл да работи и до -40, защото повечето фреони тогава спират да се изпаряват и като следствие, външното тяло просто няма да генерира фреонови пари, които след това да бъдат компресирани. Така вашия климатик спокойно ще си работи при -20, но проблема е всъщност малко по- различен- той просто няма да има достатъчно мощност, която да използвате за отопление


  Основни принципи в работата на климатик

  Най-общо казано всеки климатик премества енергия във вид на топлина от едно място на друго. В природата нормалното движение на топлината е от по-студеното към по-топлото място, подчинявайки се на втория закон от термодинамиката. Тъй като, в доста моменти от живота, това не ни удовлетворява ( например през зимата бихме искали да вземем топлина от околната среда, която да преместим вътре в стаята, но при всички случаи навън е по- студено, отколкото вътре ) тогава е необходим друг подход и съответно използване на друг физичен закон.          
  Подобен е случая с вашия автомобил- ако се движите по път с наклон и се спускате по наклона, то автомобила би се движил дори и при изключен двигател, но ако изкачвате наклона, то в този случай, двигателя трябва да работи за да преодолее гравитацията. В този и много подобни примери е необходимо да бъде извършена работа за да може да получим желаното от нас дейстивие - в нашия случай - отопление с климатик. Под работа тук имаме предвид физичното значение на термина. Аналогично и при функционирането на домашен климатик, за да може да се премести топлина от по-студеното към по-топлото място се извършва работа от компресора. Той обикновено се намира във външното тяло, като енергията за извършването на тази работа идва от електрическата мрежа. Процесите, които протичат много наподобяват процесите във вашия хладилник или фризер с тази разлика, че топлинните мощности в климатика са сравнително по-големи, а също и че температурните интервали са чувстиветлно по-широки.
  Основния принцип на работа на климатика е описан в така начеречния "Цикъл на Карно" (По детайлна информацияна основния принцип в климатиците). Същността на цикъла използва поведението на флуидите (газове или течности) при промяна на налягането и температурата, като по принцип тези два параметъра са свързани по между си по следния начин: при повишаване на налягането на флуида при един и същи обем се повишава пропорционално температурата и обратно.

  Така цикъла е следния:


  Газ с определена температура и налягане ( в нашия случай той се нарича фреон) се свива(компресира) при което той си повишава и температурата и съответно преминава в състояние на силно наситени пари (наричат се прегрети пари).
  Този газ минава през топлообменик и отдава енергия на околната среда чрез него при което се премахва прегяването на парите.
  Газа продължава пътя си през топлообменника отдавайки енергията си и започва да кондензира във течност като налягането остава постоянно- (по същия начин се появява росата през лятото тъй като пада температурата на въздуха водните пари се превръщат в капчици вода.). В крайна сметка на изхода на топлообменика целия флуид вече е във вид на течност
  Следващата стъпка е намаляване на налягането на охладения кондензирал флуид, което става чрез специален клапан. Този клапан пропуска само толкова количество флуид колко може да бъде разширен след него втечнения фреон влиза в друг топлообменик където флуида започва бързо да се разширява, което води до неговоро изпарение, т.е превръщането му отново в пари. При това изпарение температурата му силно намалява и се отнема енергия от топлообменника а следователно и от околната среда на топлообменика.

  Цикъла на Карно е физичен закон, който се използва при работата на всички климатици, въпреки че вида на съответния работен газ може да е различен. Всъщност не трябва да се ограничаваме само до работата на климатиците, а по скоро на хладилните машини защото същия принцип се използва и при хладилниците
  Един от най-често срещаните параметри на климатиците е параметъра COP. Това съкращение идва от английския термин Coefficient Of Performance. На български език това се превежда като коефициент на трансформация и означава каква енергия ( при климатиците най-често електрическа) е използвана и каква е придобита. Този коефициент се отнася само, кагато климатика работи в режим на отопление. В режим на охлаждане има друг коефициент и той е по-малък защото при отопление загубите на компресора ги получавате като топлина, докато при охлаждане тази топлина изобщо не ви е необходима.

  Най-често споменавания параметър на съвременните климатици е въведен благодарение на закона за енергийната ефективност. Този закон е следствие на срещата в Киото и неговото действие свършва през 2010 година, когато влиза в сила новия закон за енергийната ефективност. Този закон отново много силно влияе върху параметрите на произвежданите климатици и даже се очаква тази регулация да накара производителите допълнително да подобрят качествата на произвежданите продукти.

 • ПРОМОЦИИ

  Брой статии: 1

  download (1)

   

  Свали промоциите от тук:

  Пелетна горелка

  Соларни панели

   

 • КОНТАКТИ

  Брой статии: 1

  София

  ж.к. Младост IV бл.415

  тел: 02 / 875 10 25  02/979 70 16

  факс: 02 / 974 56 08

  Работно време:

  От Понеделник до Петък

  9:00 - 18:00

  Събота

  9:30 - 14:30

  Почивен ден: Неделя

  e-mail:

  Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
  Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

  КАРТА


  ЦЕНТЪР БИОМАСА • НОВИНИ

  Брой статии: 1